“Taalmaatje zijn is een leuke manier om nieuwkomers te leren kennen en het vergroot je blik op de wereld”

Taalmaatje Dennis oefent al meer dan een jaar de Nederlandse taal met Adnan en zijn gezin. “Sinds de eerste keer dat we afspraken, voel ik mij super thuis bij Adnan en zijn vrouw Hamida. Altijd staat er eten klaar of ze vragen of ik eerder kom zodat ik mee kan eten. Heel gezellig vind ik dat.”

De eerste afspraak

Adnan: “Jamila van SNTR belde mij dat ze een taalmaatje voor mij had gevonden. Geen oude man die langzaam praat, maar een jonge man zoals ik.”

Dennis: “Ik heb Adnan gebeld voor een eerste afspraak, want hij durfde mij niet te bellen. We hebben een paar keer koffie gedronken en nu kom ik bijna iedere zaterdag langs.”

“Ik heb Adnan gebeld voor een eerste afspraak, want hij durfde mij niet te bellen.”

De taal leren en samen dingen doen

Adnan: “Toen ik net in Nederland kwam, kende ik maar weinig woorden. Ik begreep niet goed wat de mensen tegen mij zeiden. Nu kan ik goed een gesprek voeren in het Nederlands. Niet alleen door de taallessen die ik heb gevolgd, maar ook door het contact met Dennis.”

Dennis: “In het begin was het soms best lastig om elkaar te begrijpen. Vaak legde ik dingen op een andere manier uit of gebruikte ik andere woorden. Ik tekende ook weleens dingen of zocht woorden op in een online vertaalmachine. Inmiddels is dat niet meer nodig.”

Adnan: “Dennis helpt mij met het lezen van boeken en het oefenen van examens. We zijn een keer samen naar de bibliotheek geweest en ik heb bij Dennis thuis ping pong gespeeld.”

Dennis: “We hebben ook een keer samen gebarbecued, we zijn vorig jaar naar de marathon van Rotterdam geweest en we hebben een keer afgesproken met vrienden van mij in het centrum van Rotterdam.”

Je blik op de wereld vergoten

Adnan: “Wanneer je nieuw in Nederland komt, begrijp je de taal niet. Je begrijpt het land en de gewoontes niet. En ook het Nederlandse systeem ken je niet. Het is echt leuk om als nieuwkomer door een Nederlander geholpen te worden om dit allemaal te leren kennen.”

Dennis: “Wij Nederlanders klagen over van alles, bijvoorbeeld over dat het regent buiten. Maar nu ik Adnan’s verhaal gehoord heb, realiseer ik mij dat het allemaal veel erger kan. Als je in je achterhoofd houdt hoe het elders in de wereld kan zijn, dan mogen we heel erg blij zijn dat we in Nederland wonen. Taalmaatje zijn is dus niet alleen een leuke manier om nieuwkomers te leren kennen, maar ook biedt het de kans om je eigen blik op de wereld te vergroten.”

“Het is echt leuk om als nieuwkomer door een Nederlander geholpen te worden.”

Toekomstplannen maken 

Adnan: “Op dit moment ben ik thuis voor mijn dochter, zodat mijn vrouw kan studeren. Als straks in juli mijn dochter naar school gaat, ga ik op zoek naar werk. In Syrië werkte ik als buschauffeur en in een restaurant. Ik zou hier in Nederland ook buschauffeur willen zijn of in een restaurant willen werken. Of ik zou een eigen bedrijf willen starten.”

Dennis: “Ik heb tegen Adnan gezegd dat hij ook als taxichauffeur voor Uber kan gaan werken. Hij heeft namelijk een eigen auto. Of hij kan kapper worden. Een vriend van mij wil een eigen kapsalon openen. Adnan zou bij hem ervaring kunnen opdoen als kapper en in zijn salon aan de slag kunnen gaan.”