Een rode loper, motiverende spreker en lekkere hapjes bij SNTR. De reden? 20 deelnemers hebben na dertien weken hun loopbaantraining succesvol afgerond. Op donderdag 4 juli ontvangen zij daarom een welverdiend certificaat.

Eugene Petrus van Maistro kappers opent de middag met een motiverende speech. Hij vertelt dat ook hij als vluchteling in Rotterdam terecht kwam en op zoek moest naar werk. Nu heeft hij samen met zijn broer een eigen kapperszaak in de Witte de Withstraat. Zijn advies voor de deelnemers? “Blijven solliciteren. Soms moet je een baan aannemen onder je niveau. Maar ook die baan brengt je een stap verder richting jouw droombaan.” Ook raadt hij de deelnemers aan contact te zoeken met andere Nederlanders. “Zo leer je sneller de taal en vind je sneller werk.”

Maar hoe ontmoet je andere Nederlanders? “Bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk,” vertelt Michael Ogubai van SNTR. Hij is medeverantwoordelijk voor het loopbaanprogramma van SNTR. Vandaag laat hij de deelnemers nog eens zien welke activiteiten SNTR organiseert om een beter beeld te krijgen van de Nederlandse arbeidsmarkt. “Ga eens mee op een werkbezoek. Of kom naar een informatiebijeenkomst. Er zijn genoeg werkgevers die staan te springen om gemotiveerde mensen zoals jullie in dienst te nemen. Maak daar gebruik van.”

Na de verhalen van Eugene en Michael is het tijd voor het belangrijkste onderdeel van de middag: de uitreiking van de certificaten. De loopbaantrainers Xanel, Lotte, Merel en Joas roepen de deelnemers één voor één naar voren. Trots lopen ze over de rode loper naar de tafel waar hun certificaat klaarligt. Ze controleren hun naam en geboortedatum, zetten hun handtekening op het certificaat en gaan dan nog even met hun trainer én certificaat op de foto. Een inspirerende en geslaagde middag.