John Knoester is HR-directeur bij de internationale maritieme aannemer Van Oord en sinds kort ook ambassadeur van SNTR. Zijn bijdrage als ambassadeur? “Het creatief zoeken naar mogelijkheden om buitengewoon gemotiveerde mensen in contact te brengen met de Rotterdamse arbeidsmarkt.”

“Het is wel gebleken dat dat niet eenvoudig is. Binnen ons bedrijf hebben we eerst een test gedaan om te kijken of we überhaupt een match vormen met statushouders. Dan merk je dat je ook aan de bedrijfskant gemotiveerd moet zijn om tot een match te komen. Dat je niet de standaard routine kan volgen.

Het is kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Sommige statushouders spreken nog niet goed genoeg Nederlands of hebben niet de juiste papieren. In plaats van te concluderen dat ze daarom hier niet kunnen werken stellen we de vraag: hoe gaan we dit mogelijk maken?

Er moet net even wat extra energie in. Maar met kleine aantallen en goede motivatie op z’n Rotterdams moet het mes aan twee kanten kunnen snijden. Dat past dan ook wel weer bij één van de kernwaarden van ons familiebedrijf: we care. De mens staat bij ons voorop.”