Inburgeren in Nederland is niet gemakkelijk. Daar kwamen jonge Leidse ambtenaren achter tijdens hun bezoek aan het Studiehuis van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam.

De ambtenaren maakten een quiz met daarin vragen uit het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). Dat is een van de examens die voor inburgeraars verplicht zijn. De vragen uit het examen leverden veel discussie op. Zeg je als ziekenhuismedewerker altijd ‘u’ tegen een oudere patiënt of vraag je aan je collega’s wat je moet zeggen?

De ambtenaren hielpen SNTR-deelnemers in het Studiehuis met examens oefenen, huiswerk maken en taalspelletjes spelen. De invulkaarten van de opgaven van Oriëntatie op de Arbeidsmarkt (ONA) vonden de ambtenaren niet altijd even logisch. “Als ik er al moeite mee heb, kan je toch niet verwachten dat een nieuwkomer dat snapt?” vroeg één van de ambtenaren zich af.

Het was voor zowel de ambtenaren als de deelnemers een gezellige en leerzame ochtend. De deelnemers en ambtenaren hebben samen veel gelachen!