Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam maandag 6 mei op bezoek bij SNTR. De minister sprak met statushouders, werkgevers, de gemeente en SNTR-medewerkers.

De minister is bezig met een wetsvoorstel voor een nieuw inburgeringsstelsel. SNTR vertelde hoe zij de integratie van nieuwkomers aanpakt en welke knelpunten zij tegenkomt.

fotografie @ Sanne Donders
Deelnemer Abdelhamid in gesprek met minister Koolmees. Foto’s: Sanne Donders

Werk zoeken
Ook drie deelnemers van SNTR spraken met de minister. Ze wonen tussen de 1,5 en 2 jaar in Rotterdam en zijn naast hun taalcursus bezig met het zoeken van werkstages of (parttime)banen. Zoals sleutelmaker Abdelhamid, die graag wil werken, maar merkt dat dat – ondanks zijn werkervaring in Syrië – lastig is zonder diploma’s. Dat hij slecht slaapt vanwege zijn ervaringen in Syrië en daardoor depressieve klachten heeft, werkt niet mee.

De krapte op de arbeidsmarkt is voor statushouders een voordeel, maar er kleeft ook een nadeel aan, vertelden de werkgevers. Vanwege het personeelsgebrek hebben medewerkers het druk. Het is lastig tijd te vinden voor de begeleiding van statushouders.

Vlnr: Xanel Rooderkerk (SNTR), Lida Veringmeijer (gemeente Rotterdam), Alfred Boot (Dura Vermeer) en Sayida Goedhoop (SNTR).

Begrip
De minister toonde veel begrip voor het programma van SNTR, de deelnemers en de werkgevers. Hij neemt de informatie mee bij het verder vormgeven van het nieuwe stelsel.

Het definitieve wetsvoorstel wordt in het eerste kwartaal van 2020 verwacht. De wet zou op 1 januari 2021 moeten ingaan.