Hoe help je een deelnemer met het oefenen van de Nederlandse taal? Of bij het vinden van passend (vrijwilligers)werk? En met welke culturele verschillen houd je rekening als vrijwilliger? Antwoorden op deze vragen kregen vrijwilligers van SNTR tijdens de vrijwilligersdag op vrijdag 22 maart.

Vrijwilligers konden verschillende workshops volgen die werden gegeven door medewerkers van SNTR. Zij gaven tips en behandelden voorbeelden uit de praktijk. Kaoutar en Yasmine, studenten social work aan de Hogeschool Rotterdam, volgden een workshop over huisvesting. “Nu weten we hoe belangrijk buren zijn voor integratie.”

Samen zijn zij taalmaatje van een moeder. “We leren haar eigenlijk zelfredzaam te worden. Dat ze zelfstandig een boek kan lenen en terugbrengen in de bibliotheek. En dat ze in de wijk durft te praten met andere mensen. Dat ze contact durft te maken. Laatst hadden we afgesproken in de stad. Toen hebben we gewoon mensen aangesproken op straat om in het Nederlands vragen aan hen te stellen. Als zij zich inzet en laat zien wat ze kan dan kan ze heel ver komen.”

Toekomstcoach Jessica gaf een workshop over het helpen vinden van (vrijwilligers)werk. “Vrijwilligers gaven aan dat ze soms niet goed weten wat een deelnemer hier in Nederland kan doen. Hoe sluit hun werkervaring aan op de Nederlandse arbeidsmarkt?” Ze adviseert vrijwilligers kleine stappen met de deelnemers te ondernemen. “Het moet een realistisch plan blijven.”

Die kleine stappen kunnen erg succesvol zijn. Zo had een toekomstmaatje een sollicitatie geregeld voor een deelnemer bij een fietskoeriercentrale in Rotterdam. Nu kan de deelnemer daar één dag in de week aan de slag als reparatiemonteur. Jessica: “Dan zie je hoe belangrijk een toekomstmaatje is.”