SNTR Jongerenhuisvesting

 + Jongerenhuisvesting

Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) verhuurt al sinds 2015 woningen aan ongeveer 200 gezinnen. In 2022 is daar de Z-route (traject voor inburgering) bijgekomen. En nu krijgt SNTR er in 2025 een nieuw programma bij: het huisvesten van Rotterdamse jongeren.

 

Op de bank bij vrienden

Stichting De Verre Bergen (SDVB) is sinds 2019 bezig om een programma te ontwikkelen voor de huisvesting van jongeren die zelf geen huis kunnen vinden en daarom tijdelijk bij vrienden of familie (niet zijnde ouders) verblijven.

De aanleiding voor het programma is dat in de afgelopen jaren het aantal jongeren in deze situatie toeneemt. Er zijn namelijk te weinig betaalbare woningen en de wachttijden voor sociale huur zijn veel te lang. Daardoor valt deze groep jongeren vaak tussen wal en schip.

 

Terrein voormalig Albeda College

In 2024 heeft SDVB de locatie aan de Sportlaan 90 in Rotterdam IJsselmonde gekocht. Begin april 2025 heeft de gemeente Rotterdam een vergunning afgegeven voor het realiseren van tijdelijke woningen.

Er komen in totaal 144 nieuwe tijdelijke huurwoningen die er maximaal 10 jaar mogen blijven staan.

 

Zelfstandige studio’s

De woningen zijn zelfstandige studio’s van 21 m2 met eigen badkamer en keuken. Het zijn woningen die grotendeels in een fabriek gemaakt worden en daarna op de locatie aangesloten en drie hoog gestapeld worden.

Deze zogenaamde Qspaces worden geproduceerd door Holland Composites.

 

     

 

Eerste bewoners na de zomer

De woningen worden tussen half mei en half juli geplaatst. Daarna wordt het terrein in orde gemaakt. We verwachten dat de eerste bewoners na de zomer 2025 aan de Sportlaan hun intrek hebben genomen.

Zodra de woningen geplaatst zijn neemt SNTR het beheer en de verhuur van de jongerenwoningen van SDVB over.

 

Voor wie zijn de woningen?

Het is reguliere huisvesting voor jongeren. Specifiek gaat het om jongeren die nu geen huis hebben en daarom tijdelijk bij vrienden of familie moeten wonen (niet zijnde ouders). De leeftijd bij instroom ligt tussen de 18 en 23 jaar.

De jongeren die er komen te wonen kunnen zelfstandig wonen en hebben geen speciale zorg of begeleiding nodig. We houden de huren laag, zodat de woningen betaalbaar blijven. Als stichting hebben we geen winstdoelstelling en hoeven we dus niet te verdienen aan de verhuur van de woningen.

 

Inschrijven niet mogelijk

Inschrijven voor deze woningen is niet mogelijk. De woningen zijn specifiek bedoeld voor jongeren die geen woning kunnen vinden, zoals hierboven beschreven.

Daarom werkt SNTR voor de aanmeldprocedure samen met externe partijen die de jongeren goed kennen, zoals bijvoorbeeld mbo-scholen. SNTR is verantwoordelijk voor de selectie van de huurders.

Omhoog